Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΚΑΡΩΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΕΛΙΟ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ

Το να επιχειρείς να γράψεις άρθρο με θέμα τον Στέλιο Καζαντζίδη είναι μια μάλλον δύσκολη υπόθεση, ελπίζω να μην κάνω ένα από τα μεγαλύτερα μου λάθη – αν και αυτό θα το δείξει ο χρόνος – και να έχω προσθέσει από την πλευρά μου με ένα λιθαράκι ως προς αυτά που θα σας αναφέρω παρακάτω.
Μια μεγάλη μορφή του πολιτισμού μας, ένα κεφαλαίο για την Ελλάδα που δεν έτυχε και τόσο μεγάλης εκτίμησης από τους κατέχοντες θέσεις σε διάφορα επίπεδα του κρατικού αλλά και τοπικού μηχανισμού.
Ας δούμε τι έχει κάνει η πόλη της Νέας Ιωνίας Αττικής για τον μεγάλο και σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη. Μια προτομή έγινε και μάλλον με λάθος τρόπο που δεν είναι ώρα για να κάνουμε ανάλυση. Ελάχιστοι που περνάνε από το συγκεκριμένο μέρος γνωρίζουν ότι εκεί κοντά είναι το πατρικό του σπίτι, ότι έζησε πολλά δύσκολα χρόνια σε αυτή την πόλη.
Ας μιλήσουμε για το σπίτι του Στέλιου Καζαντζίδη και τι μπορεί να γίνει ώστε αυτό να μην χαθεί όπως και τόσα αλλά σπίτια σπουδαίων καλλιτεχνών της πατρίδας μας. Η σημερινή κατάσταση του είναι άθλια. Ενώ θα μπορούσε να είναι ένα στολίδι στην σύγχρονη ιστορία της πόλης μας και ένα μουσείο με πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του αλλά και φίλων ή συγγενών που ζουν ακόμα στην περιοχή.
Τώρα, με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του, είναι μια καλή ευκαιρία να τον τιμήσουμε όπως πραγματικά του αξίζει και να κάνουμε επιτέλους το όνειρο πολλών Ελλήνων για ένα Μουσείο Καζαντζίδη, πραγματικότητα.
Μπορεί να γίνει κατά την ταπεινή μου άποψη αν και εφόσον οι αρμόδιοι δούνε με ζήλο όλοι την προσπάθεια που θα χρειαστεί να καταβληθεί σε πολλά επίπεδα.

Χρήστος Μακαρώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου